30 lat gastronomii w COGITO

Bankiet realizowany przez szkołę

Historia gastronomii w COGITO, która rozpoczęła się ponad 30 lat temu dała początek sukcesu tych kierunków w kształceniu młodych ludzi. Przez te kilkadziesiąt lat wykształciliśmy setki gastronomów, techników żywienia, kelnerów. Mimo zmieniających się nazw kierunków pozostaliśmy wierni profesjonalizmowi, odpowiedzialności zawodowej, systematyczności, co pozwoliło nam się dostosowywać do zmieniającego się rynku zawodowego.

Idealnym uzupełnieniem kierunków kształcenia w branży hotelarsko-gastronomicznej było otwarcie kierunku technika usług kelnerskich. Jest to jedyny zawód, który przygotowuje do wykonywania trzech zawodów:

  • kelnera
  • barmana
  • baristy

TECHNIK USŁUG KELNERSKICH

Zapoznajmy się zatem z tym kierunkiem.

https://www.instagram.com/reel/C5p2jBAPfjJ/

https://www.youtube.com/watch?v=JU1jS1zHTsw

Charakterystyka zawodu:

Fachowość i osobowość pracownika obsługi kelnerskiej mają zasadniczy wpływ na sukces ekonomiczny zakładu gastronomicznego. Wiedzą o tym nauczyciele Zespołu Szkół COGITO dlatego też starają się przygotować młodych ludzi do najwyższego poziomu wykonywania usług kelnerskich w branży HoReCa. Podstawowym zajęciem usług kelnerskich jest profesjonalna obsługa gości zakładu gastronomicznego, która rozpoczyna się z chwilą wejścia gości do restauracji, a kończy się ich pożegnaniem. Pracownik obsługi kelnerskiej wykonuje czynności związane z przyjmowaniem gości: doradza w kwestii wyboru potraw i napojów, przyjmuje i realizuje zamówienie, przygotowuje napoje i potrawy w części usługowo-handlowej lokalu i rozlicza usługi kelnerskie. Realizacja usług kelnerskich to już nie tylko hotele i restauracje ale również eventy na bardzo wysokim poziomie, usługi cateringowe wykonywane w miejscach wyznaczonych przez klienta, czasem w bardzo niecodziennych miejscach do których należy dostosować usługi gastronomiczne tak aby reprezentowały profesjonalny poziom realizacji. Pracownik usług kelnerskich planuje i organizuje przyjęcia okolicznościowe, bankiety, catering i inne usługi gastronomiczne zapewniając wysoką jakość usług zgodnie z obowiązującymi standardami obsługi gości.

Do zadań zawodowych pracownika usług kelnerskich należy również planowanie i nadzorowanie pracy kelnera oraz rozliczanie usług gastronomicznych. Już dziś możemy pochwalić się absolwentami tego zawodu, którzy zarządzają restauracjami, hotelami, kawiarniami i barami, którzy są wzorem w tym zawodzie.

W kształceniu w COGITO w zawodzie technika usług kelnerskich postawiliśmy na innowacje dlatego też absolwent naszej szkoły posiada nie tylko umiejętności kelnerskie ale także szeroki wachlarz umiejętności barmańskich wraz z elementami working flair oraz dzięki sztuce baristycznej przygotowuje fantastyczne napoje kawowe.

Korzyści:

  • zajęcia w nowoczesnej pracowni – mini kawiarni-restauracji, wyposażonej w bar z profesjonalnym sprzętem do obsługi gości,
  • osiągniesz wysoki poziom sztuki kelnerskiej pod kierunkiem doświadczonych nauczycieli zawodu,
  • poznasz sposoby świadczenia wysokiej jakości usług zgodnie z obowiązującymi standardami obsługi gości,
  • poznasz sposoby budowania pozytywnych relacji z gośćmi,
  • już w pierwszej klasie rozpoczynasz naukę baristyki,
  • nowoczesny bar przywita Cię na zajęciach poświęconym przygotowaniu cocktaili,
  • nauczysz się samodzielnego planowania pracy i prowadzenia restauracji,
  • poznasz tajniki sztuki kulinarnej w nowocześnie wyposażonych pracowniach gastronomicznych,
  • już dziś zapraszamy do udziału w prestiżowych konkursach,
  • wyposażymy Cię we wszystkie zasady savoir –vivre oraz obsługi w korpusie dyplomatycznym,
  • zdobędziesz niezbędne w zawodzie umiejętności z zakresu języków obcych,
  • gwarantujemy praktyki zawodowe w hotelach i restauracjach o najwyższym standardzie.

Współpracujemy z hotelami i restauracjami o najwyższym poziomie!

  • Hotel  Courtyard by Marriott Katowice City Center,
  • Hotel Monopol,
  • Hotel Angelo Vienna House Easy,
  • Sieć Hoteli Diament tj. Plaza, Spodek, Vacanza,
  • Park Inn by Radisson,
  • Hotel Mariacki,
  • Hotel Gorczowski,
  • Hotel Holiday Inn,
  • Hotel Vestina w Międzyzdrojach.

Możliwości zatrudnienia

Po ukończeniu technikum w  zawodzie technik usług kelnerskich możesz:

  • prowadzić własną działalność gospodarczą w zakresie gastronomii,
  • wykonywać usługi kelnerskie, barmańskie i baristyczne,
  • pracować w zakładach gastronomicznych o różnym charakterze i specjalizacji – indywidualnie lub zespołowo w dużych kompleksowych instytucjach, hotelach, restauracjach, kawiarniach, pubach, barach,
  • pracować jako menadżer restauracji,
  • pracować jako kierownik sali,
  • otrzymywać poza podstawowym, dodatkowe wynagrodzenie, 
  • po zdaniu egzaminu maturalnego kontynuować naukę na studiach.

Linki do filmów:

https://www.youtube.com/watch?v=R0eFi47a244

https://www.youtube.com/watch?v=stbDvXLXUPM&t=2s

TECHNIK ŻYWIENIA I USŁUG GASTRONOMICZNYCH

https://www.instagram.com/reel/C5SpuCSshr4/

https://www.youtube.com/watch?v=cGSa7zhqu3g

Charakterystyka zawodu

Tradycja i bogate doświadczenie kształcenia w branży gastronomicznej to wizytówka ZS COGITO. Absolwenci tego profilu są profesjonalnie przygotowani do planowana i organizacji żywienia w zakładach żywienia zbiorowego i żywienia rodziny. W trakcie kształcenia uczniowie zdobywają wiedzę i umiejętności praktyczne związane z urządzaniem zakładów gastronomicznych, układaniem jadłospisów, sporządzaniem potraw zgodnie z zasadami racjonalnego żywienia, estetycznego ich podania i prawidłowej obsługi konsumenta. Młodzi adepci sztuki kulinarnej nauczą się także aktywnego zachowania się na rynku, prowadzenia własnej działalności gospodarczej, kompleksowej organizacji imprez gastronomicznych.

Zawód dla osób:

  • planujących w przyszłości zarządzać placówkami gastronomicznymi, hotelami, firmami cateringowymi,
  • marzących o własnej restauracji czy kawiarni,
  • osób dbających o zdrowe odżywianie,
  • amatorów sztuki kulinarnej, którzy chcą zgłębić tajniki wiedzy z zakresu gastronomii, pasjonatów gotowania,
  • chętnych do nabycia umiejętności praktycznych w zakresie gotowania, obsługi kelnerskiej, barmaństwa, baristyki, dietetyki, planowania i wykonywania usług gastronomicznych i cateringowych.

Korzyści pracy w zawodzie:

Wybierając ten kierunek dodatkowo zdobędziesz wiedzę z zakresu:

  • dietetyki, prawidłowego żywienia i planowania diet dla siebie, swoich bliskich oraz osób chorych,
  • układania diet dla osób o aktywnym trybie życia (sportowców, kulturystów).

Współpracujemy z Śląskim Uniwersytetem Medycznym, wydziałem Dietetyki w Bytomiu. Studenci tego kierunku pod nadzorem wykładowców prowadzą w naszej szkole warsztaty z zakresu żywienia człowieka. Nasi uczniowie uczestniczą w wykładach i zajęciach praktycznych odbywających się na wydziale Gastronomii i Dietetyki Śląskiej Wyższej Szkoły Medycznej w Katowicach. Zdobyte kwalifikacje w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych mogą być podwyższane poprzez kontynuację nauki w szkołach wyższych na kierunku dietetyka, technologia żywności i żywienia człowieka oraz innych kierunkach pokrewnych

Możliwości zatrudnienia:

  • w zakładach żywienia zbiorowego (stołówki, restauracje, bary, kawiarnie itp.),
  • w placówkach żywienia zbiorowego usytuowanych w hotelach, sanatoriach, domach wczasowych, również na promach, statkach lub w innych środkach transportu oraz w firmach cateringowych,
  • instytucjach zajmujących się obrotem żywnością, służbie zdrowia (sanatoria, żłobki, służby sanitarno-epidemiologiczne, szpitale),
  • organizacjach ochrony konsumenta, instytucjach zajmujących się upowszechnianiem wiedzy o żywieniu, żywności i placówkach prowadzących żywienie zbiorowe (np. przedszkola, żłobki, firmy cateringowe.

https://www.youtube.com/watch?v=DNpEXR8nBiY

Dla tych, którzy stawiają na krótszą ścieżkę nauki i kładą nacisk na zdobycie umiejętności COGITO od zawsze ma ofertę kształcenia zawodowego. Kierunki oferuje:

BRANŻOWA SZKOŁA I stopnia

Cukiernik

1. CHARAKTERYSTYKA ZAWODU
Praca cukiernika polega na produkcji wszelkiego rodzaju ciast, ciastek, tortów, deserów, cukierków, pieczywa cukierniczego, lodów i elementów dekoracyjnych, które poza walorami smakowymi powinny również posiadać walory wizualne.

2. PREDYSPOZYCJE DO ZAWODU
W zawodzie tym ważna jest wyobraźnia, umiejętność modyfikowania przepisów, dostosowywania ich do okoliczności. Dobry cukiernik potrafi również realizować swoje autorskie pomysły, stąd jest to zawód dla ludzi pomysłowych i z wyobraźnią. Ważne są również zdolności manualne, niezbędne przy dekorowaniu sporządzonych deserów.

3. MOŻLIWOŚCI ZATRUDNIENIA
Cukiernik może być zatrudniony w zakładach produkujących wyroby cukiernicze i ciastkarskie. A także u prywatnych właścicieli ciastkarni, cukierni lub w restauracjach, hotelach, albo sam otworzyć własną cukiernię.

Cukiernik może pracować zarówno w kraju jak i za granicą (zawód poszukiwany jest na całym świecie, obecnie największe zapotrzebowanie obserwuje się wśród cukierników z umiejętnościami tradycyjnego wypieku i nowoczesnych trendów).

Nasza nowa pracownia cukiernicza czeka na Was od września! To właśnie Wy będziecie pierwszymi, którzy będą odbywać w niej zajęcia. Możecie ja już zobaczyć na zdjęciach oraz na naszej relacji live na facebooku z 12 maja 2021 r.

Kucharz

1. CHARAKTERYSTYKA ZAWODU
Kucharz to osoba, która przyrządza różnego rodzaju potrawy, dania, przekąski, a nawet ciasta i desery. Często bywa tak, że to nie lokal, ale konkretny kucharz przyciąga klientów. Profesjonalny kucharz to znakomity rzemieślnik, a także prawdziwy artysta.

2. PREDYSPOZYCJE DO ZAWODU
Jest to zawód dla osób z powołaniem, trudno, bowiem osiągnąć dobre rezultaty nie posiadając talentu kulinarnego i nie podchodząc do tego zajęcia z prawdziwą pasją.

W pracy kucharza najistotniejszy jest zmysł smaku i węchu oraz zmysł estetyczny.

Kucharz powinien charakteryzować się podzielnością uwagi oraz samodzielnością i inicjatywą, która pozwoli na opracowanie nowych potraw.

3. MOŻLIWOŚĆ ZATRUDNIENIA
Kucharz może być zatrudniony w kraju i za granicą w restauracjach, hotelach, barach, stołówkach, ośrodkach wypoczynkowych, punktach gastronomicznych, firmach cateringowych i na pokładach statków. Może także otworzyć własną pizzerię, bar, restaurację lub działalność cateringową i obsługiwać prywatne imprezy.

Piekarz

1. CHARAKTERYSTYKA ZAWODU
Piekarz to pracownik, który wytwarza różnego rodzaju pieczywo: chleb, bułki, bagietki, rogale, chałki itp. Głównym zadaniem piekarza jest wyprodukowanie pieczywa z takich surowców jak: mąka, woda, drożdże z dodatkiem innych surowców – zgodnie z recepturą. Poza tym piekarz obsługuje maszyny, urządzenia, piece.

2. PREDYSPOZYCJE DO ZAWODU
Osoba na tym stanowisku musi być sprawna fizycznie oraz posiadać zmysł smaku i węchu.

Przeciwwskazaniem do wykonywania tego zawodu są alergie i choroby skóry, padaczka.

3. MOŻLIWOŚCI ZATRUDNIENIA
Miejscem pracy piekarza są: wszystkie piekarnie, zakłady produkujące pieczywo, magazyny wyrobów gotowych. Piekarze mogą pracować zarówno w kraju i za granicą (obecnie największe zapotrzebowanie obserwuje się wśród piekarzy z umiejętnościami tradycyjnego wypieku pieczywa).  Może otworzyć także własną działalność gospodarczą np. tradycyjną małą piekarnię.

Przetwórca mięsa (wędliniarz)

1.CHARAKTERYSTYKA ZAWODU
Wędliniarz przeprowadza rozbiór i obróbkę tusz zwierzęcych, zajmuje się przerabianiem mięsa na wędliny i wyroby wędliniarskie zgodnie z recepturami. Obsługuje urządzenia do produkcji i kontroli, jakości. Magazynuje i przygotowuje wyroby wędliniarskie do dystrybucji. Prowadzi dokumentację produkcyjną i magazynową przetworów mięsnych.

2.MOŻLIWOŚĆ ZATRUDNIENIA
Wędliniarz może pracować w kraju i za granicą w przemyśle przetwórstwa mięsnego, w branży handlowej w hotelach, firmach cateringowych, domach wczasowych, w restauracjach tradycyjnych i regionalnych.  

Może otworzyć własną działalność gospodarczą np. zakład produkujący wędliny tradycyjne lub regionalne.

3.ZAJĘCIA PRAKTYCZNE W SZKOLE BRANŻOWEJ
Szkoła organizuje zajęcia praktyczne, które odbywają się w najbardziej znanych i cenionych cukierniach, restauracjach, piekarniach i zakładach mięsnych w Siemianowicach Śląskich, Katowicach, Mysłowicach, Chorzowie i innych. Uczniowie mogą również sami znaleźć miejsce odbywania zajęć praktycznych.

Autor:

  • Cogito

wprowadzający: Ewa Roch-Wyrzykowska