Zero waste weekend za nami!

Dłonie osoby trzymającej szydełko i sznurek nad stołem, na którym leżą nożyczki i myjka ze sznurka; autor: Monika Bilska

W miniony weekend w SCK-Zameczek odbył się Zero Waste Weekend – impreza, której wszystkie działania dotyczyły gospodarki obiegu zamkniętego, ekologicznych nawyków i prostych rozwiązań, dzięki którym można żyć tak, by jak najmniej obciążać naszą planetę.

Pierwszego dnia odbyły się warsztaty manualne, podczas których można było wykonać przedmioty wielorazowe, by unikać w przyszłości korzystania z jednorazówek, które po kilku minutach stosowania lądują na śmietnisku, by tam rozkładać się przed długie lata. Największą popularnością cieszyły się warsztaty z woskowijek. Woskowijki to w odpowiedni sposób zabezpieczone woskiem pszczelim bawełniane tkaniny, które można stosować, zastępując folię aluminiową, papier śniadaniowy czy jednorazowe woreczki. Oprócz wykonania woskowijek, uczestnicy warsztatów uszyli sobie woreczki na owoce i warzywa ze starych firanek oraz wielorazowe płatki kosmetyczne. Na pozostałych warsztatach można było jeszcze wykonać biodegradowalne myjki do naczyń ze sznurka konopnego oraz wodoodporne koszyki, mydelniczki i pojemniki z włóczki z plastikowych toreb. Dla niektórych była to świetna okazja, by zaznajomić się z techniką szydełkowania.

W sobotę również odbyły się dwa pokazy. Pierwszy z nich poprowadził prezes Stowarzyszenia Wolnej Herbaty – Olaf Józefoski – prawdziwy specjalista od zero waste. Pokaz dotyczył wermikompostowania, czyli kompostowania z udziałem dżdżownic. Prowadzący udowodnił, że taki kompostownik bez problemu możemy prowadzić nawet w mieszkaniu, przedstawił jego zalety, opowiedział, jak o niego dbać oraz pokazał, jak go wykonać. Drugi pokaz dotyczył kuchni zero waste, a poprowadziły go wspólnie Paulina Matysek (wegańska blogerka) oraz Zofia Hrybik. Podczas pokazu prowadzące przedstawiły zatrważające liczby dotyczące marnowania żywności oraz śladu wodnego, jaki wiąże się z produkcją żywności, równocześnie argumentując, dlaczego to właśnie dieta roślinna jest najlepszym wyborem dla planety. Później zaprezentowały, jak z kuchennych resztek zrobić smaczne dania. Powstały: wegańskie tosty francuskie, pesto z rukoli, sos jak pieczeniowy, majonez z wody po ciecierzycy, sałatka z kiszonymi burakami oraz dwie pasty kanapkowe.

Drugiego dnia Zero Waste Weekend odbyła się wyprzedaż garażowa, podczas której mieszkańcy mogli wystawić swoje przedmioty, które już nie są im potrzebne oraz odsprzedać je lub wymienić. Dodatkowo przez całą imprezę były czynne stoisko naprawcze Stowarzyszenia Wolnej Herbaty oraz dwa stoiska krawieckie. Mieszkańcy chętnie skorzystali z pomocy kreatywnych i doświadczonych krawcowych, dzięki którym będą mogli cieszyć się swoimi ubraniami jeszcze dłużej. Dzięki ekspertom ze stoiska naprawczego udało się również naprawić kilka sprzętów przyniesionych przez mieszkańców, które pewnie bez tego wylądowałyby na śmietniku.

Nie zabrakło również atrakcji dla najmłodszych. Specjalnie dla nich została przygotowana i przeprowadzona gra edukacyjna „W koło”, która w atrakcyjny sposób pokazywała zagadnienia obszaru gospodarki o obiegu zamkniętym oraz segregacji odpadów.

Wydarzenie zostało dofinansowane ze środków Stena Recykling Polska w ramach konkursu „GOZpodarne wyzwanie”. 

Dwie kobiety za stołem przygotowujące jedzenie oraz jedna kobieta siedząca tyłem. Na stole leżą produkty spożywcze; autor: Monika Bilska
Dwie kobiety za stołem przygotowujące jedzenie oraz jedna kobieta siedząca tyłem. Na stole leżą produkty spożywcze; autor: Monika Bilska
Kilka stoisk z różnymi przedmiotami oraz ludzie przechodzący obok i przyglądający się stoiskom; autor: Monika Bilska
Krawcowa przy maszynie, w trakcie pracy dookoła niej porozwieszane są torby, ubrania i różne tkaniny; autor: Monika Bilska
Mężczyzna siedzący przy stoliku oraz dwójka dzieci stojących przed nim i wykonujących samoloty z papierowych kartek; autor: Monika Bilska
Prowadzący opowiada przez mikrofon trzymając w ręku wiaderko. W tle dziewczyna nawierca otwory w drugim wiaderku; autor: Monika Bilska

Autor:

  • Paulina Matysek, SCK

wprowadzający: Jan Litwiński