Remigiusz Rączka gotował w Bibliotece
W miniony piątek Miejska Biblioteka zorganizowała zupełnie inne niż dotychczas „Spotkanie na zawołanie”. Gościem na zaproszenie naszych czytelników był nie tylko pisarz książek, ale również szanowany na arenie ogólnopolskiej kucharz — Remigiusz Rączka! Koneser kuchni śląskiej pod każdą postacią, zarówno tą tradycyjnej, jak i z nowoczesnym twistem. Jeszcze do niedawna właściciel popularnej restauracji „Rączka Gotuje”, a ponadto autor kilku książek kulinarnych, w których zaraża czytelników miłością do niezwykle barwnej smakowo śląskiej kuchni.
Spotkanie z Remigiuszem Rączką było o tyle niecodzienne, gdyż oprócz samego rozmawiania o jedzeniu miało miejsce również jego gotowanie! W karcie dań najpierw pojawił się biały żur zagęszczany maślanką. Zebrani mieli okazję obserwować naszego gościa podczas kulinarnych wyczynów, a następnie każdy dostał porcję zupy do skosztowania.
Później, nieprzerwanie gawędząc o Śląsku, gotowaniu oraz wspomnieniach z dzieciństwa, wraz z pomocą czytelniczki Remigiusz Rączka przygotował tradycyjny, często przygotowywany w okresie świątecznym deser — ule z ajerkoniakiem. Opowiadając o swoich programach telewizyjnych i udzielając porad z zakresu kulinariów, sprawnie przygotował poczęstunek dla wszystkich zgromadzonych.
Spotkanie okazało się wyjątkowe nie tylko przez nietypową formę, ale także otwartość kucharza. Chętnie dzielił się swoją rozległą wiedzą odnośnie gotowania, przy okazji nie szczędząc anegdotek. Na koniec spotkania zainteresowani mogli zakupić książkę z przepisami oraz zdobyć autograf z dedykacją! Bez wątpienia smakowite spotkanie z Remigiuszem Rączką było rarytasem w naszym bibliotecznym menu.
„Spotkanie na zawołanie” dofinansowane ze środków Ministra Kultury i Dziedzictwa Narodowego, w ramach realizacji Narodowego Programu Rozwoju Czytelnictwa 2.0. na lata 2021-2025.
Autor:
-
Wiktoria Kubiaczyk, MBP