„What’s cooking?”

Dwóch chłopaków zadowolonych z efektu warsztatów, stojący przy jednym z wypieków
Uczestnicy projektu przy jednym z wypieków

W dniach 16 – 21 października wychowankowie 12-1 Hufca Pracy Siemianowice Śląskie uczący się w Zespole Szkół Ogólnokształcących i Zawodowych w Siemianowicach Śląskich uczestniczyli w polsko – niemiecko – serbsko – chorwackim projekcie „What’s cooking?”, który odbył się na terenie Międzynarodowego Domu Spotkań Młodzieży w Krzyżowej. Do projektu zostaliśmy zaproszeni przez Kreisau-Initiative e.V z Berlina. Projekt „What’s cooking?” to wymiana fachowa na temat ekologicznej, zrównoważonej gastronomii. Uczestnicy podczas wspólnego gotowania oraz pieczenia poznawali kuchnię niemiecką, chorwacką i serbską. Mieli możliwość zaznajomienia się z procesem fermentacji podczas warsztatów z kiszenia i nabyć umiejętności ze sztuki dekoracji. Ponadto odbyły się warsztaty z kuchni meksykańskiej oraz piernikarskie. Uczestnicy projektu wzięli również udział w prelekcji poprzedzającej warsztaty. Prelekcja wprowadziła uczestników w tematykę projektową oraz zwróciła uwagę na globalny problem, jakim jest marnowanie żywności. W trakcie projektu odbyła się wycieczka do Wrocławia, większość młodzieży po raz pierwszy odwiedziła stolicę województwa dolnośląskiego. Zasmakowaliśmy oryginalnego dania we wrocławskiej restauracji z wegańską kuchnią fusion oraz spędziliśmy aktywnie czas na torach bowlingowych w Skay Towerze. W trakcie pobytu w Krzyżowej oprócz codziennych warsztatów, zabaw integracyjnych nie zabrakło również czasu na poznanie historii samej Krzyżowej. Na zakończenie projektu podczas ewaluacji zostały wręczone certyfikaty Youthpass. Spotkanie młodzieży zostało współfinansowane przez unijny program Erasmus+.

Autor:

  • Katarzyna Zaręba, OHP

wprowadzający: Ewa Roch-Wyrzykowska